Followers

Friday, March 11, 2011

Peringatan Bersama

Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.
Surah Asy-Syura: 30

TOKYO: Gempa bumi pada kadar 8.9 magnitud melanda Jepun awal petang tadi mengakibatkan tsunami hingga setinggi 10 meter melanda beberapa bandar kawasan pantai negara itu.
Kejadian itu mengakibatkan banyak kes kecederaan, namun jumlah kes kematian masih belum diperolehi dari kawasan yang dilanda bencana di pulau Honshu. Ombak setinggi 10 meter dilaporkan melanda Sendai di timur laut Miyagi, pulau Honshu mengakibatkan banyak kapal, kereta dan sisa runtuhan dihanyutkan ke kawasan bandar. Gempa bumi itu mengakibatkan gegaran kuat bangunan di Tokyo yang dihuni 30 juta penduduk.
Sekurang-kurangnya enam kes kebakaran dilaporkan di Tokyo akibat gempa selain menyebabkan sistem subway dihentikan, siren kecemasan dibunyikan dan orang ramai berpusu-pusu keluar dari bangunan. Kepulan asap dikesan membabitkan sekurang-kurangnya 10 lokasi di bandar raya itu di mana lebih empat juta kediaman terputus bekalan elektrik selain beberapa kawasan ditenggelami air termasuk kawasan letak kereta Disneyland Tokyo. Gempa bumi berlaku pada jam 2.46 petang (0546 GMT) selama dua minit dengan gempa pertama kira-kira 400 kilometer di timur laut Tokyo, menurut US Geological Survey.
Pesanan untuk kita bersama apabila berlaku kejadian macam ini..Allah beri peringatan kepada kita untuk kita sama-sama ambil iktibar dan pengajaran..Kita punyai akal yang Allah anugerahkan untuk kita berfikir dan sentiasa muhasabah diri..Gunakanlah sebaik-baiknya peluang dan kesempatan yang masih Allah berikan pada kita..Wallahu'alam..


4 comments:

Subhanallah. Sama-sama lah kita ambil pengajaran.

negara jepun yang begitu terkenal denagn teknologi canggih tu??sekelip mata je dilumpuhkan dengan bala tentera Allah(air laut)..buat peringatan pada kita,dunia terlalu tua,hanya menanti masa,persiapkan diri kita,bukan menghadapi tsunami semata,tetapi pertemuan di hari muka..

jazakallah pada kawan2 yg sudi visit dan share sdikit komen...sgt stuju kata2 anda basyir...kita bukan persiap kan diri m'hadapi tsunami tp persiap kan diri untuk pertemuan yg kekal abadi...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More