Photo Raya 2010

“YA Allah, ampunilah aku dan ampunilah kedua-dua ibu bapaku dan cucurilah rahmat kepada mereka sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku ketika kecil.”

Kelab Belia Haluan Ipoh

Sebuah kelab yang berdaftar di bawah Kementerian Belia dan Sukan. Boleh layari http://kbhi.blogspot.com untuk mengenali perjalanan dan aktiviti kelab ini

Untukmu Palestina Tercinta

Ya Allah, bantu dan selamatkan saudara kami kaum muslimin di Palestina. Ya Allah, timpakanlah kekalahan kepada orang-orang Yahudi terlaknat dan penolong-penolong dan sekutu-sekutu mereka.

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

"Wahai orang-orang beriman, diwajibkan keatas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan keatas orang-orang sebelum kamu, supaya kamu bertaqwa..." (Surah Al-Baqarah).

Chelsea 2011/2012

"The 4-3-3 is a system for us in the end where it is not just a striker, it is three forwards in the end, and we have this flexibility in the squad." Andre Villas-Boas

Followers

Sunday, December 19, 2010

Surat Ayahanda Buat Keluarga

Kisah bermula apabila si ayah mahu keluar bermusafir..Lalu ditinggalkan isteri serta 3 orang anak nya di rumah..Si ayah mahu pergi jauh dan dia memberitahu si ibu bahawa dia akan mengirimkan surat untuk mereka..Maka si ayah pun beredar pergi meninggalkan rumah tersebut..Dan seperti yang dijanjikan, si ayah telah mengirim surat pada si ibu dan anak2 nya di rumah..Si ibu pun mencium bau wangi sampul surat tersebut dan sayang untuk membukanya..Lalu si ibu pun menyimpan surat si ayah dengan baik di dalam almari kaca..Sayang si ibu untuk membuka surat si ayah..

Dan si ayah terus mengirimkan surat yang kedua kepada si ibu dan anak2 nya..Si ibu mencium bau sampul surat yang dikirim oleh ayah..Tapi si ibu masih sayang untuk membuka surat tersebut.."Ni surat ayah kamu, sayang ibu nak buka..Ibu simpan elok2 dalam almari kaca ni ye nak"kata si ibu pada anak sulung nya..Hal ini terus berulang setiap kali si ayah mengirim kan surat pada mereka..Si ibu akan mencium bau wangi surat itu lalu disimpan di dalam almari kaca..Sayang sungguh ibu pada surat si ayah..


Namun, semakin lama anak2 mereka semakin besar..Dan anak2 mereka tak mampu dikawal dek si ibu yang keseorangan..Malah. si ibu menjadi tidak siuman dan telah meninggalkan rumah itu..Dalam tempoh setahun kemudian selepas keluarga mereka dilanda masalah yang bermacam2, si ayah telah pulang ke rumah dengan harapan ingin bertemu dengan si ibu dan anak2 nya..Alangkah terkejutnya si ayah apabila mengetahui hanya anak bongsunya sahaja yang ada di rumah tersebut..


Ayah : Mana ibu mu??

Anak : Ibu dah pergi meninggalkan rumah ini..

Ayah : Mana along dan angah??

Anak : Along dah jadi penagih dan tak tahu hilang ke mana..Angah sekarang aktif merempit..

Ayah : Adakah ibu mu membaca surat2 yang telah ayah kirimkan??

Anak : Tidak..Ibu hanya mencium wangian surat itu lalu disimpan di dalam almari kaca itu..Tidak pernah dibuka satu surat pun..


Alangkah kecewanya si ayah apabila mengetahui akan hal itu..Maka dibukakan oleh ayahnya sendiri akan surat2 yang telah dikirimkan olehnya..Rupa2 nya di dalam setiap surat yang dikirim nya adalah tertulis nasihat dan pesanan buat si ibu dan anak2 nya.."Apabila along cukup 17 tahun, berikan dia duit ini untuk dia meneruskan pengajian nya".."Buat angah, ayah akan berikan sekeping surat tawaran untuk masuk ke asrama penuh"..Dan macam2 lagi pesanan si ayah buat mereka..Namun semuanya sudah terlambat..



Begitulah juga dengan diri kita..Al-Quran yang telah Allah kurniakan pada kita, jarang sekali kita explore dan hayati makna@terjemahan ayat2 Al-Quran..Terlalu banyak manfaat, pesanan dan nasihat yang telah Allah ungkapkan dengan kata2 NYA di dalam Al-Quran..Alangkah rugi nya kita andai kata Al-Quran itu hanya cantik untuk disimpan di dalam cermin kaca tanpa kita tidak membukanya..Jangan jadi seperti si ibu, sayang si ayah sehinggakan tidak mahu membuka surat itu walhah terkandung pelbagai nasihat dari si ayah..Sama2 lah kita muhasabah diri..InsyaAllah..

Sunday, December 12, 2010

Dari Hadith 42

Daripada Anas r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Allah Ta'ala berfirman: Wahai anak Adam! Selagi mana engkau meminta, berdoa dan mengharapkan Aku, Aku akan ampunkan apa-apa dosa yang ada pada dirimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam! Seandainya dosa-dosamu banyak sampai mencecah awan langit kemudian engkau memohon ampun kepadaKu, nescaya Aku akan ampunkan bagimu. Wahai anak Adam! Sesungguhnya engkau, andainya engkau datang mengadapKu dengan dosa-dosa sepenuh isi bumi, kemudian engkau datang menghadapKu tanpa engkau mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku akan mengurniakan untukmu keampunan sepenuh isi bumi.
Riwayat al-lmam al-Tirmizi

Dari Hadith 42, dalam buku An-Nawawi's Forty Hadiths



Sedar tak kita bahawa doa merupakan bukti bahawa Allah itu sayang pada hambaNya..Dalam perjalanan seharian kita, setiap perbuatan itu bermula dengan doa..Dari mula bangun tidur sampai la kita tutup mata balik..Sentiasa didahului dengan doa..Doa dapat mengekalkan hubungan kita dengan Maha Pencipta..Allah tak mahu hambaNya terputus hubungan denganNya, sebab 2 setiap apa pun perbuatan ada doanya..Doa juga merupaka dialog antara kita dengan Allah..Dengan doa, kita dapat melahirkan rasa ingin berkongsi masalah dan meluahkan apa rasa hati pada Allah..Betapa indahnya berdoa..

Tapi kita selalu je salah anggap dengan doa..Aku sendiri akui perkara ni..Kita selalu beranggapan bahawa doa ni just sebagai pemberitahuan hajat..Bila start final exam or ada apa2 hajat, baru la gigih berdoa..Tapi bila dah selesai, dah tak berdoa dah..Tak konsisten dan tak istiqamah dalam berdoa pada doa..Punya la tak bersyukur hambaMu ini ya Allah..Padahal kita kena rasa bahawa doa ni suatu kewajipan dan melambangkan diri kita sebagai hamba yang meminta..

Teruskan lah berdoa wahai sahabat2 sekalian..Allah suka pada hambaNYA yang berdoa..Kita rujuk Hadith kat atas tadi, betapa Allah mahu kita berdoa kepadaNYa..Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Adil..Yakinlah kawan2 sekalian..InsyaAllah..

"iaitu tatkala ia berdoa kepada Tuhannya dengan suara yang lembut"
Surah Maryam: 3

Tuesday, November 2, 2010

Baru Nak Ada Mood Final Exam

Alhamdulillah, di pagi hari ini tiba2 datang mood untuk menulis dan berkongsi sedikit sebanyak..Lama jugak blog ni tak diupdate atas alasan "busy"..Padahal takde busy mana pun, cuma banyak komitmen lain yang harus diselesaikan terlebih dahulu..Dan secara tak sedar telah menyebabkan blog ni sedikit bersawang..Kira nya hari ni nak cuci dulu sawang2 ni...Ish3..

Tertarik sebenar nye dengan post member2 yang lain di mana most of them telah berjaya menjejakkan kaki ke alam interview dan insyaAllah bakal menjadi seseorang yang bekerjaya..Tahniah buat mereka2 yang dah berjaya..Tapi ada jugak member2 aku yang still nak continue study..Ada yang nak sambung UiTM balik dan ada jugak yang further study kat oversea..Teruskan wahai sahabat2 sekalian..Moga segala usaha dan ikhtiar kita diterima sebagai ibadah pada Allah..


Kepada semua yang tengah busy study, goodluck for your final exam..Korang semua banyak yang nak habis paper dah..Aku start pun tak lagi..Momentum dah jatuh sekarang ni..Perlu cari semula semangat yang hilang..Ya Allah, berikan hamba Mu ini kekuatan untuk terus berjuang pada jalan Mu..InsyaAllah..Ayuh!!!

Friday, October 1, 2010

Lima Syarat Berbuat Maksiat

Alkisah bermula apabila seorang lelaki bertemu dengan Ibrahim bin Adham dan memberitahu bahawa beliau kerap membuat maksiat..Dia meminta nasihat dari Ibrahim bin Adham tentang permasalahan beliau..Lalu, Ibrahin bin Adham pun membalas
"Jika kamu mahu mampu melaksanakan lima syarat ini, maka kamu boleh terus melakukan maksiat."

Syarat Pertama: Jika kamu mahu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-NYA.

Syarat Kedua: Jika kamu mahu bermaksiat kepada Allah, jangan tinggal di bumi-NYA.

Syarat Ketiga: Jika kamu mahu terus bermaksiat kepada Allah, carilah tempat bersembunyi yang tidak terlihat oleh-NYA.

Syarat Keempat: Jika malaikat maut datang untuk mencabut nyawamu, katakan kepadanya "Lambatkan kematianku, aku ingin bertaubat dan melakukan amal soleh".

Syarat Kelima: Jika malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringimu ke api neraka pada hari akhirat nanti, jangan pula kamu ikut bersamanya.

Setelah mendengarkan syarat2 dari Ibrahim bin Adham, maka lelaki tersebut insaf dan tidak mampu menahan air mata beliau lalu bertaubat,
"Mulai saat ini, aku mahu bertaubat kepada Allah".



So, peringatan ini untuk dikongsi bersama2...Bila terdengar kisah ini, rasa macam memang tak patut kita bermaksiat pada Allah..Syarat2 yang dikemukan oleh Ibrahim bin Adham ni memang benar2 memberitahu bahawa kita memang tak sepatutnya bermaksiat..Sama2 la kita muhasabah diri dan cuba perbaiki kelemahan..Yang baik dan sempurna itu dari Allah, yang lemah dan kurang itu dari diri aku sendiri..InsyaAllah..

Thursday, September 9, 2010

Salam Aidilfitri

Hari demi hari silih berganti
Banyak yang pergi tanpa disedari

Ramadhan Mubarak berlalu pergi

Syawal pula datang mengganti


Bulan Ramadhan kita berpuasa

Solat tarawikh tidak dilupa

Amal ibadah moga diterima

Terus maintain sampai bila2


Ramadhan pergi meninggalkan kita

Terasa sebak pemergiannya

Moga tahun depan dapat bersua

Sebagai ibadah pada yang ESA


Syawal kini datang pula

Sebagai kemenangan buat kita

Dihulur tangan maaf dipinta

Atas segala kesalahan saya



الله أكبر الله أكبر الله أكبر
لا إله إلا الله

الله أكبر الله أكبر

ولله الحمد


Kejap je rasa melalui Ramadhan..Moga tarbiyah yang telah kita jalani selama sebulan dalam madrasah Ramadhan meninggalkan kesan dan terus istiqamah dalam mencari redha Allah..Ya Allah, temukanlah daku dengan Ramadhan seterusnya..Taqabbalallahu Minna Waminkum..Moga Allah menerima amalan kita..InsyaAllah..

Friday, August 27, 2010

Perjalanan Triangle

Dalam kesibukan final sem yang penuh dengan projek (macam2 projek ada), sekali lagi kelas ECB8B berjaya mencilok dan menyelit sedikit masa untuk sama2 bersidang dalam majlis berbuka Edisi 2010..Kali ni punya majlis buat luar sket dari kawasan Shah Alam..Setelah diberi macam2 cadangan, akhirnya kteorg setuju untuk menerima idea dari Burhan "Hanz" untuk menyerang restoran 4 Happy Seasons kat area Wangsa Maju..Fuh, starting dengar 2 terasa gk jauh nye..Tapi bila memikirkan "bila lagi", better layan aje..

Sambutan memberansangkan sebab boleh kata semua pegi (rasanya 3orang je tercicir)..Besa la, setiap orang ada komitmen dan jadual sendiri..Kami konvoi 7 bijik kereta gerak dari Shah Alam..Memang semua cucuk rapat je...Tak mau kasi putus...Kang sesat lain plak destinasi nye..Alhamdulillah, perjalanan ok dan semua selamat sampai ke tempat yg dituju..

Four Happy Seasons Restaurant, Wangsa Maju

Sekali amik...ish3

Suasana kat situ makin x terkawal

Sempat wat kecoh lagi sebelum nak blah

Lepas dah selesai "melahap", ada mulut2 yang nakal ajak pi Putrajaya..Memang tak amik masa langsung berfikir, terus berkonvoi menuju ke tempat cadangan..Sampai kat destinasi kami pun.......

Mula bergambar...

Dan terus bergambar....

Dah habih semua nye, kami mula bergerak pulang ke bumi Shah Alam..Singgah dulu kt Restoran Pelita..Pekena dulu teh tarik dengan roti canai..=)

*(Perjalanan Triangle merujuk kepada perjalanan kteorg...Shah Alam - Wangsa Maju - Putrajaya - Shah Alam)

Wednesday, August 11, 2010

Sahaja Aku Berpuasa...

Ramadhan yang kita nanti selama ini akhirnya tiba..Alhamdulillah masih diberikan peluang untuk merasai Ramadhan pada tahun ini..Ada yang tak sempat merasai Ramadhan kerana telah dipanggil pulang oleh Allah s.w.t..Bulan Ramadhan yang penuh barakah ini menjadi suatu pemangkin pada kita untuk terus mempertingkatkan ibadah2 wajib dan memperbanyakkan ibadah2 sunat..Sebab time Ramadhan ni, Allah anugerahkan pahala yang berlipat ganda untuk setiap amalan kita..Menjadi suatu keseronokan buat kita untuk terus mengejar cinta Allah s.w.t..

Aku cuma ingin mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di Bulan Ramadhan Al-Mubarak..Moga sama2 kita terus upgrade diri kita dalam mentaati Allah..Jaga segala apa yang boleh mencacatkan pahala puasa kita..Mari menghayati Ramadhan..InsyaAllah..


Dengan ini aku post video Manbai & Raihan - Harapan Ramadhan..


video

Friday, July 30, 2010

LIFELINE 4 GAZA | Break The Siege


Wacana Ilmiah :
Kisah Benar

KAPAL MAVI MARMARA DISERANG KOMANDO ISRAEL


Tarikh: Rabu, 4 Ogos 2010
Lokasi: Dewan Kuliah FSPU, UiTM Shah Alam
Masa: 8.00 pm - 11.30 pm


Eksklusif Bersama Wira-Wira Negara:

Tuan Haji Noorazman

Ketua Misi LL4G Asia Tenggara


Dr Syed Muhammad Haleem

Doktor Perubatan Misi LL4G

Thursday, July 22, 2010

Manfaat Pada Yang Lain

"Sebaik-baik manusia ialah dia bermanfaat pada orang lain"
Rasulullah s.a.w

Teringat pada kata2 salah seorang lecturer aku dalam kelas tempoh hari.."Kita ni selalu fikir apa orang boleh bagi pada kita, tapi jarang kita fikir apa kita boleh bagi pada orang lain"..Balik dari kelas, sedikit sebanyak kata2 tersebut memberi kesan pada akal ini untuk berfikir sejauh mana diri ini pernah "memberi" pada orang lain..Memang tepat kata lecturer aku, umpama sebiji buah durian yang jatuh kat batang hidung sendiri..Jarang aku fikir apa yang boleh aku buat/bagi pada orang lain..Asyik2 mengharap agar orang sentiasa memberi pada aku..

"Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima"

Begitu juga hubungan kita dengan Allah s.w.t..Kita sentiasa dianugerahkan dengan pelbagai nikmat dan kurniaan setiap hari, setiap masa..Tapi jarang sekali kita rasa nak melahirkan rasa syukur kita pada Allah..Sedangkan Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..Betapa pemurahnya Allah ni, takde pun dia caj kita dengan oksigen yg kita guna setiap masa ni..Bayangkan andai kata Allah caj oksigen ni setiap tarik RM 0.20..Haaaa..Time 2 memang kalo ada duit, fikir nak bayar oksigen dulu sebelum nak beli kereta..Tapi sedarlah wahai kawan2 sekalian, Allah itu amat2 lah pemurah..

Kita ni je, manusia jarang nak bersyukur dengan apa yang kita dapat..Tapi paling power dalam bidang merungut..Bila Allah tarik sikit je nikmat, mula la melenting..Macam2 boleh keluar dari mulut kita ni..Allah cuma nak uji hamba DIA, maka ditarik sebentar nikmat yang dipinjamkan..DIA nak tengok macam mana respon seorang hamba..So, banyak2 la bermuhasabah diri..Tengok balik diri kita adakah kita selalu bermanfaat pada orang lain, atau kita ni hanya mengharapkan manfaat dari orang lain..InsyaAllah

"Jadilah kamu seperti pokok yang berbuah. Apabila orang melemparkan dengan batu, kamu membalas dengan buah yang ranum"
Imam Hassan Al-Banna

Thursday, July 1, 2010

Konsert Amal

KONSERT MAHABBAH GAZA

Stadium Malawati, Shah Alam


10 Julai 2010 (Sabtu) - 8.30 Malam


Rabbani | Raihan | InTeam | Saujana | NowSeeHeart | Ummul Qura


MASUK PERCUMA




KONSERT AMAL "GAZA DI HATI"
bersama Wira-Wira Mavi Marmara


Dewan Besar UTeM, Kampus Durian Tunggal, Melaka


16 Julai 2010 - 8.00 pm


Penampilan istimewa

SHOUTUL HAROKAH

(Kumpulan Nasyid ter
HANGAT dari Indonesia)


MASUK PERCUMA

Sila bawa sepanduk/banner sebagai tanda sokongan anda kepada rakyat GAZA. Kutipan dana juga akan dijalankan pada malam konsert & sumbangan akan disalurkan secara terus kepada rakyat GAZA.

Saturday, June 19, 2010

Atas Kemampuan Kita

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya"
Surah Al-Baqarah: 286

Jika kita teliti semula maksud ayat di atas, dapat kita simpulkan betapa Allah itu Maha Adil..DIA tidak akan membebankan hambaNYA kecuali atas kemampuan masing2..Kadang2 ada ujian atau dugaan yang melanda diri kita, sedarlah bahawa Allah tahu itu semua masih dalam lingkungan kemampuan kita..Kita selalu merungut dengan ujian yang Allah beri tetapi jarang sekali kita bersyukur dengan nikmat yang Allah beri..Aku tertarik dengan sebuah lagu nasyid nyanyian Mestica yang bertajuk Rahmat Ujian..Agak tersentuh dengan lirik nasyid tersebut di mana setiap ujian yang berlaku itu sebenar suatu rahmat..Ujian itu tanda kasih sayang Allah dalam melihat tahap iman hambaNYA..


Tak perlu ambil contoh jauh..Cukuplah sekadar dengan contoh yang ada pada diri sendiri..Bila seronok, ingatan dan tumpuan jarang sekali dijuruskan kepada Allah..Terlalu leka dengan keindahan dan keseronokan..Tapi bila ujian Allah itu datang, terus merungut.."KENAPA ALLAH BUAT AKU MACAM NI..APA SALAH AKU"..Mungkin tahap kukuhnya iman itu agak goyah, sampai tak mampu nak bersangka baik dengan Allah..Tapi bila fikir balik, mungkin aku sudah jauh dari lantasan Allah..Ujian ini datang untuk sedarkan aku..Aku dah jauh dari Allah..

Memang situasi ini sentiasa berulang dalam hidup..Kita bukanlah generasi "Jilul Quran Al-Farid" yang akan rasa runsing andai kata tiada ujian Allah yang datang bertandang kepada mereka..Mereka risau andai kata tiada ujian Allah yang datang..So, kita kena sentiasa sedar bahawa ujian itu milik Allah dan Allah tidak akan membebankan kita semua..Sentiasa bersangka baik dengan apa yang terjadi..InsyaAllah..

Dan (ingatlah) tatkala Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKU kepada damu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur sesungguhnya azabKU amatlah pedih"
Surah Ibrahim: 7

Friday, June 4, 2010

Palestina Tercinta

Untukmu jiwa-jiwa kami

Untukmu darah kami
Untukmu jiwa dan darah kami
Wahai Al-Aqsha tercinta

Kami akan berjuang
Demi kebangkitan Islam
Kami rela berkorban
Demi Islam yang mulia

Untukmu Palestina tercinta
Kami penuhi panggilanmu
Untukmu Al-Aqsha yang mulia
Kami kan terus bersamamu

Ya Rabbi izinkanlah kami
Berjihad di Palestina mu
Ya Allah masukanlah kami
Tercatat sebagai Syuhadamu


Saturday, May 15, 2010

Menuntut Ilmu

"Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabillah hingga ia kembali"
-Rasulullah s.a.w-
(Riwayat At-Tarmzi dan Ad-Darimi)

Selesai sudah seminggu aku menjalani sesi latihan industri a.k.a praktikal..Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar..Semakin hari semakin baik..Walaupun mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri di tempat kerja yang sebenar..Moga Allah mudahkan perjalanan kita..InsyaAllah..

Ada beberapa perkara yang berlaku dalam sesi praktikal ni menyebabkan aku rasa nyaris2 down..Terasa bebanan dan sesalan..Tapi alhamdulillah ada teman2 yang meniupkan semangat dalam diri untuk terus berjuang..Mungkin terlalu cepat aku membuat tanggapan yang pelik2 menyebabkan aku sendiri yang meng"down"kan diri aku..Tapi so far just nice la..

Bila terfikir balik, mungkin ada hikmah Allah susun aku praktikal kat tempat ni..Tapi bersangka baik memang sukar, tapi percayalah ia akan memberi kesan positif pada diri kita dan seterusnya orang sekeliling kita..Allah tahu tahap kemampuan hambaNYA..Dia tidak akan akan menguji kita lebih dari kemampuan kita..Memang kita rasa macam tak mampu, tapi sebenarnya Allah tahu kita mampu untuk tangani sesuatu ujian itu..Aku pernah terbaca dalam sebuah buku novel milik Daud Mili berbunyi macam ni "Allah tidak akan menguji hambaNYA atas kadar imannya"..Short but solid..Dalam sepotong ayat dalam Al-Quran juga ada menyebut:

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya........"
-Surah Al-Baqarah:286-

So,yakinlah rakan2 sekalian bahawa itu Maha Adil, Maha Penyayang, Maha segalanya..Bersangka baik dengan susunan dan belajar untuk redha dengan qada' dan qadar Allah..Mungkin dengan cara ini, hati kita akan lebih mudah terubat dari rasa kecewa dan perasaan down..InsyaAllah..

"Sesiapa yang menginginkan dunia(kebahagiaan dunia), maka hendaklah ia berilmu dan siapa yang menginginkan akhirat(kebahagiaan akhirat) maka hendaklah ia belajar dan berilmu. Dan siapa yang mengkehendaki kedua-duanya, maka ia pun harus berilmu"
-Rasulullah s.a.w-

Friday, April 23, 2010

Perhimpunan Perdana PALESTIN


Ayuh! Sambutlah Seruan, Menerobos Tembok Kematian Perhimpunan Perdana PALESTIN

Tarikh; 8 Mei 2010

Lokasi: Stadium Melawati, Shah Alam

Masa: 7.00mlm hingga 11.30mlm


Aktiviti Menarik

- Persembahan Nasyid, Parkour & Sketsa

- Tayangan Video Air Mata Palestin

- Ucapan Wakil-wakil NGO

- Ucapan Wakil dari Palestin

- Penyampaian Sumbangan


Tetamu Jemputan
- Skeikh Hussein KH Awawidah, Penasihat kanan Rabithah Ulama Palestin

- Kumpulan Nasyid & Artis-artis Tanah Air


*Bawa bersama sepanduk & banner sebagai tanda sokongan anda

*Kutipan dana akan turut diadakan & sumbangan akan disalurkan ke Gaza secara langsung
*Bawa sejadah untuk solat Maghrib berjemaah di Stadium

Anjuran
* Coalition of Graduates of Higher Institutions of Malaysia (HALUAN)

* Malaysian Muslim Youth Movement (ABIM)

* Jemaah Islah Malaysia (JIM)

* Palestinian Center of Excellence (PACE)

* Aqsa Syarif

* Dewan Pemuda Masjid Malaysia (Dewan Pemuda)

* Pertubuhan Mawaddah Malaysia

* Viva Palestina Malaysia (VPM)

* Global Peace Mission

* Muslim Care


Dengan Kerjasama

* Majlis Bandaraya Shah Alam

* Nasyeed.com

* Muadz4peace.com



Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi kami


Office & Correspondence Address:

Lifeline 4 Gaza

c/o Biro HALUAN Palestin

16-1 Jalan Dinar A U3/A, Seksyen U3, Taman Subang Perdana

40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.


http://www.lifeline4gaza.org

603 7846 4146
info@lifeline4gaza.org


Kepada anda yang tidak dapat hadir, harap dapat sebar luaskan maklumat ini kepada masyarakat sekitar dalam rangka membantu Palestin.


Anda juga boleh salurkan sumbangan ke
Tabung Palestin HALUAN
Maybank: 5644 9020 8528

Sunday, April 18, 2010

Lelaki Ini

Lelaki ini..Aku bukanlah nak bercerita tentang lagu Anuar Zain..Tapi aku ingin berkongsi tentang suara hati ini..Betapa lemahnya diri ini dengan dugaan dan ujian Allah..Kadang2 terasa diri ini dapat menempuhi ujian tersebut namun belum sampai beberapa minit dah bermacam2 gangguan yang berbisik untuk melemahkan diri ini..Semakin kuat aku melawan, makin kuat bisikan tersebut cuba melemahkan diri ini..Memang selalu tewas dengan bisikan tersebut..Kadang2 tak melawan langsung..

Mungkin kekuatan dalaman ini tak cukup kukuh dan kuat untuk melawan bisikan tersebut..Umpama foundation bangunan yang dibina tetapi tak cukup kuat untuk menampung loading dari structure tersebut..Maka bangunan tersebut akan mengalami cracking sebelum ia runtuh dan lenyap..Begitu juga diri kita ini..Perlukan foundation yang kukuh..Andai kata keyakinan pada Allah tak kuat, sukar itu kita nampak hikmah dengan apa yang terjadi dalam hidup kita..


"Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"
-Surah ar-Rad: ayat 28-

Allah menjanjikan ketenangan hati apabila kita ingat kepada DIA..Allah tidak mungkir pada janji2 NYA..Mungkin keyakinan kita yang kurang mantap menyebabkan kita sukar mempraktik kan dalam kehidupan tetapi itulah janji Allah..Moga Allah kurniakan ketenangan kepada kita semua..Moga dengan ketenangan tersebut, kita akan terus menjadi hamba Allah yang bersyukur..InsyaAllah..

Tuesday, March 23, 2010

Futsal FKA

Bertarikh 21 Mac 2010 yg lepas, suatu tournament futsal telah dianjurkan oleh Persatuan Kejuruteraan Awam (PERKA)..Tournament tersebut diadakan di Sport Planet Shah Alam.."Kami" pun decide untuk hantar team yang telah diketuai oleh Adham Shuaib..Dia dengan penuh semangat, telah "membeli" beberapa barisan pemain iaitu Basyir, Mutalip, Najmuddin, Faizul, M.Nur dan Ahmad Yusuf(aku)..Actually, kami join tournament ni takde pun target nak sampai ke peringkat tinggi..Tapi rezeki Allah nk bagi, tanpa kami sangka kami berjaya menempah tempat ke-3..Alhamdulillah, suatu pencapaian yang tak disangka2..Moga kita teruskan semangat PUALAM Z FC ni untuk next tournament..InsyaAllah..

Poster FKA Futsal Tournament

Barisan pemain Pualam Z FC

Bersama penyokong2 tegar

Sesi menjamah hamper

Friday, March 12, 2010

Berbaik Sangka

Terpanggil sekali lagi diri ini untuk sama2 kita saling ingat mengingati antara satu sama lain..Saling memperbaiki dalam rangka untuk terus mendekatkan diri kita kepada Allah..Kehidupan yang kita kecapi pada hari ini bermakna Allah terus memberi peluang kepada kita untuk terus istiqamah untuk menjadi hambaNYA yang taat..Maka janganlah kita kufur dengan nikmat2 yang Allah berikan kepada kita..InsyaAllah..

Bersangka baik di sini adalah perasaan rasa takut dan harap yang saling bergandingan, ataupun rasa takut itu mengatasi rasa harap..Dan perasaan ini lahir dari hati kita..Allah adalah yang utama yang kita perlu bersangka baik..Dan seterusnya sesama manusia lebih2 lagi sesama Muslim..

Reaksi seorang hamba yang bersangka baik dengan Allah :
  • Apabila melakukan ibadah, dia bersangka baik bahawa Allah akan menerima ibadahnya dan membalas dengan sebaik-baik ganjaran
  • Apabila berdoa, dia tahu bahawa Allah akan memakbulkan doanya
  • Apabila dia berdosa, maka dia segara bertaubat dan bersangka baik bahawa Allah menerima taubatnya dan mengampunkan dosanya
  • Apabila ditimpa musibah, dia bersangka baik bahawa di sebalik ujian itu pasti ada hikmahnya
Reaksi seorang hamba yang bersangka baik sesama manusia :
  • Berpandangan positif pada seseorang dan mengabaikan perkara2 negatif
  • Tidak membuka aib dan keburukan saudara seIslam yang lain
  • Saling menasihati andai terdapat kekurangan pada individu tersebut
  • Saling mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraan
  • Mudah memaafkan
Moga hati kita akan terus ditarbiyah dalam melahirkan sifat2 mahmudah yang mampu kita praktikkan dalam kehidupan seharian kita..Diri ini bukanlah cukup bagus untuk memberi nasihat, tetapi atas dasar ingin saling lengkap melengkapi antara satu sama lain..Moga Allah permudahkan perjalanan hidup kita sebagai hambaNYA

Saturday, February 27, 2010

Demi Masa

Tergerak hati ini untuk terus berkongsi tentang betapa penting nya penyucian jiwa kita dalam kehidupan seharian..Bukanlah kerana diri ini sudah cukup mantap tetapi untuk sama2 ingat-mengingati dalam rangka kita untuk terus hidup sebagai hamba yang diredhai oleh Allah s.w.t..Mari sama2 kita rujuk kepada makna Surah Al-'Asr dari ayat 1 hingga akhir :

1. Demi masa.
2. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

Betapa ruginya waktu hidup kita andai kata kita tidak menggunakannya pada perkara benar..Setiap perkara yang kita kerjakan di muka bumi ini tidak pernah terlepas dari perhitungan Allah s.w.t..Setiap apa yang kita lakukan akan ditanya pada hari pengadilan kelak..Sedarlah bahawa maut itu sentiasa berada hampir dengan diri kita..Moga apa yang kita lakukan menjadi amal soleh yang akan dijadikan bekalan untuk bertemu Allah..


So, marilah sama2 kita renungkan dan terus muhasabah diri dalam rangka untuk menjadi hamba Allah yang taat..Moga jalan yang kita pilih untuk mendapat redha Allah merupakan jalan yang benar di mana2 Rasullah dan para sahabat2 baginda pernah lalui..Moga landasan kita sejajar dengan landasan baginda..Moga cara yang kita jalani tidak menyimpang dari cara yang telah digariskan dalam Al-Quran & Sunnah..InsyaAllah..

"Perjalanan di hari kiamat lebih jauh dari semua perjalanan. Jadi, ambillah semaksima yang mungkin bekalan mu untuk menuju bertemu Allah"
-Abu Dzar-

Rindu Padanya...

HIJJAZ - DIA KEKASIH ALLAH

Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa

Ku pujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Didalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat

Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya kuamalkan sunnahnya
Moga di dunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat

Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku di taman syurga

Ya rasul... ya rasul! ku rindu padamu.... syafaatkan daku
Ya rasul... ya rasul! syafaat kan daku.... ku rindu padamu

Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Bererti cinta kepada Allah

Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya kuamalkan sunnahnya
Moga di dunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat

Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku di taman syurga

Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Bererti cinta kepada Allah


Sekadar berkongsi dengan anda semua lirik nasyid...SALAM MAULIDUR RASUL

Monday, February 8, 2010

Ketenangan Hati

"Kenallah Allah ketika kamu senang nescaya Allah kenal akan kamu ketika susah" -Rasulullah s.a.w-

Tegerak hati aku untuk berkongsi perasaan pada pagi ini tentang bagaimana hubungan kita dengan Rabb kita...Topik yg berat sebenarnya tapi aku terasa dengan cara ini mungkin boleh membantu aku untuk terus membina kekuatan dan semangat dalam menempuhi dugaan sehari-hari...

Apabila aku terbaca hadis ini, aku terasa betapa alpa nya aku dalam menjalani kehidupan sebagai seorang hamba kepada Allah...Memang manusia ni cukup pelupa, tambah2 di waktu kita senang...Terlalu sedikit tasbih dan tahmit yang bermain2 di bibir mulut ini...Kadang2 tak ingat pn Allah waktu senang...Mungkin itulah kelemahan manusia...

Dan di sinilah kita nak nampak function dugaan dan ujian yang Allah buat untuk diri kita...sebagai suatu peringatan pada diri kita...Allah nak ingatkan kita bahawa diri kita dah jauh dari DIA...Betapa sayang nya Allah pada kita, tak nak kita terputus hubungan dengan nya...Betapa Allah tak mahu perkara seperti itu terjadi, DIA sedia kan doa untuk setiap perbuatan kita agar ingatan kita pada Allah tidak terputus begitu saja...

Tetapi kita yang selalu memilih untuk terputus hubungan dengan-NYA...Apabila Allah berikan kita musibah, kita mengomel...Kita tak nampak pun hikmah musibah atau ujian yang terjadi dalam hidup kita...Aku ingin berkongsi kata2 Abdullah bin Umair :

4 nikmat apabila musibah melanda
  • musibah itu tidak mematikan IMAN
  • musibah itu bukan malapetaka besar
  • musibah memberi nikmat keredhaan ALLAH
  • menunggu pahala sabar

Sama2 lah kita muhasabah diri tentang perjalanan seharian kita...Bagaimana terjaga nya hubungan kita dengan kawan2 kita, begitulah juga perlu kita titikberatkan penjagaan hubungan kita dengan Allah...Malah mesti lebih lagi...Sentiasa merasakan bahawa ujian itu merupakan tanda kasih sayang Allah kepada hamba-NYA...
Waallahu'alam...

Monday, January 18, 2010

Dugaannya

Ujian atau dugaan yang datang adalah dari Allah, sama ada ujian itu sebagai ‘kifarah’ dosa yang telah kita lakukan atau untuk mengangkat darjat kita di sisi-Nya. Allah juga tidak menduga hamba-hamba-Nya tanpa mengambil kira kesanggupannya atau keupayaan mereka untuk menghadapinya, ujian dan dugaan yang diturunkan Allah kepada hambanya adalah seiring dengan keupayaan individu itu untuk menyelesaikan masalahnya. Ini bersesuaian dengan firman Allah yang bermaksud:

“Allah tidak membebankan seseorang melainkan dengan kesanggupannya”. (Al-Baqarah: 286)

Oleh itu sekiranya kita berhadapan dengan masalah, cubalah bawa bertenang, bersabar dan tetapkan dalam minda bahawa kita sedang diuji oleh Allah, orang yang melepasi ujian itu adalah orang yang berjaya dan mendapat kedudukan yang mulia di sisi Allah.

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan Syurga untuk mereka.” (At-Taubah: 111)

CARA MENGATASI MASALAH

1. Sandarkan Harapan Pada Allah

Setiap ujian yang datang sebenarnya mempunyai banyak hikmah di sebaliknya. Yakinlah bahawa setiap kesusahan yang kita tempuhi pasti akan diganti dengan kesenangan. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah Al-Insyirah ayat 1-8 yang antara lain maksudnya “ …Sesungguhnya selepas kesulitan itu pasti ada kemudahan….”

“Cukuplah Allah bagiku. Tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal.” (At-Taubah: 129)

2. Minta Pertolongan Dari Allah

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan yang sabar dan dengan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.” (Al-Baqarah: 45)

3. Jangan Sedih dan Kecewa

“Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman.” (Ali-Imran:139)

Yakinlah dengan janji Allah itu dan jangan cepat putus asa dengan masalah yang dihadapi sebaliknya tingkatkan usaha dan kuatkan semangat untuk mengatasinya, lihat maksud firman Allah di bawah:

“ …dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir” (Yusuf : 12)

4. Luahkan masalah tersebut pada teman-teman yang dipercayai, walaupun dia mungkin tidak dapat membantu, tetapi sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban yang kamu tanggung.

5. Bandingkan masalah kita dengan masalah orang lain, mungkin masalah orang lebih besar dari masalah kita, perkara ini juga boleh membuatkan kita lebih tenang ketika menyelesaikan masalah.

Ujian yang datang juga tandanya Allah sayangkan kita. Jadi ambillah masa untuk menilai diri dan meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah dalam apa jua yang kita lakukan. Lakukanlah untuk mencari redha Allah. Fikir dengan positif bahawa setiap dugaan datang dari Allah dan pasti ada hikmah yang tersendiri.

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More