Followers

Tuesday, May 17, 2011

Mood Konvo

"Ilmu lebih utama dari harta. Ilmu adalah peninggalan Nabi, manakala harta adalah peninggalan Qarun dan Firaun. Ilmu akan bertambah apabila digunakan manakala harta makin berkurang apabila dibelanjakan, kecuali harta yang dimanfaat pada jalan Allah. Ilmu akan melindungi pemiliknya manakala harta perlukan perlindungan pemilknya."
-Saidina Ali ra-

Alhamdulillah, setelah lama mendiamkan diri dalam alam blogger ni aku kembali semula berkongsi suara hati untuk tatapan bersama. Mungkin sedikit busy dengan alam kerja yang baru je aku tempuhi. Kali ini just nak berkongsi tentang keutamaan ilmu daripada harta. Bila terbaca kata-kata Saidina Ali, memang betul setiap apa yang dituturkan. Memang ilmu lebih baik daripada harta kekayaan. Tetapi still perlu pada harta cumanya jika harta akan dianggap membazir kita tidak gunakan untuk perkara2 yang bermanfaat. Begitu juga ilmu, akan dianggap suatu pembaziran jika tidak diamal, tidak dikongsi dan tiada peningkatan. Antara pembaziran yang sering dilakukan, dipetik dari kata2 Ibnu Qayyim Al-Jauziyah.

Actually, aku tengah dalam mood CONVO ni. InsyaAllah kalau ada rezeki, bakal menyusul Jumaat ni di UiTM Shah Alam. Sebab kita selalu dilatih untuk berfikir dalam skop yang kecil dan kita rasa graduation adalah penutup pintu menuntut ilmu. Alam kerja adalah waktu untuk collect harta. Jadi, aku pun just nak berkongsi la kata2 di atas sebagai refreshment untuk kita semua untuk terus menuntut ilmu walau di situasi apa sekali pun. Moga ia menjadi amal ibadah kita dan bekalan untuk bertemu Allah.
Wallahu'alam..

4 comments:

ilmu tanpa amal ibarat pohon tidak berbuah...heee

stuju dgn peringatan ni...stiap hari kita akan berhadapan dgn masalah yg tanpa kita sedari sbg medan utk m'aplikasi kan ilmu kita dlm mnyelesaikan masalah t'sebut...wallahu'alam...

thank u kepada yg rajin utk visit blog ni...i'allah sekadar peringatan bersama...harap dpt perbaiki dgn teguran dari anda..=)

sama2 la kita perbaiki setiap kelemahan dan kesilapan diri moga menjadi lbh baik...insha'allah...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More